Átlagos egyéni szénlábnyom országonként

Átlagos egyéni szénlábnyom országonként - iCC - Personal CarbonOffset

Magyarországon a 50,34 millió tonna CO2e (forrás: 2014 The World Bank Group) éves össz ÜHG kibocsátást tovább kell csökkenteni. A fenntartható élet érdekében a legegyszerűbben a célt úgy lehet elérni, ha a legtöbb emberhez eljut ez az információ és a legegyszerűbb módon offsetálják, támogatásukkal semlegesítik a rájuk eső közel 6 tonna/év személyes szénlábnyom értéküket karbonkreditek vásárlásán keresztül.
Átlagos egyéni szénlábnyom országonként - iCC - Personal CarbonOffset

1 karbonkredit = 1 tonna ÜHG kiegyenlítést jelent.

Ha eljátszunk a számokkal akkor a következőről van szó. Ha minden lakos offsetálna, akkor 6 db karbonkredit/fő*, ha minden család semlegesítene akkor családonként (azaz 2 763 000 családdal számolva 2011-es adat KSH) 16 karbonkredit/család* megvásárlásával Magyarország karbonsemleges lenne…


*egészszámra felfelé kerekített érték!

 Forrás: The World Bank

Sajnos Magyarországon az egyénre jutó karbonlábnyom 2013-óta újra növekedésnek indult, az alábbi ábrán ez látható intenzitással. Nemcsak a lábnyom hanem a kiegyenlítésre szolgáló karbonkredit ára is növekszik, ahogy a civilizáció megmaradásában reménykedő emberekben ébred föl a igénye a “szennyező fizet” elvnek.