6 tonna CO2

Karbonlábnyom (CO2 lábnyom vagy szénlábnyom) alatt magánszemélyeknél a mindennapi életvitelük során kibocsátott üvegházhatású gázok (ÜHG) teljes mennyiségét értjük.

5,7 tonna CO2 - iCC - Personal CarbonOffsetA magánszemélyek karbonlábnyoma a hétköznapi tevékenységeikből, például otthonuk energiafogyasztásából, az éves szinten gépkocsival megtett kilométereik számából és az utazásaik során repülővel megtett távolságokból egyszerűen meghatározható, de figyelemre méltó a magánszemélyek által megvásárolt élelmiszerek és egyéb használati cikkek előállításakor keletkezett ÜHG-k mértéke is. “Privát” karbonlábnyomunk odafigyeléssel és egyszerű, a mindennapi életvitellel kapcsolatos változtatásokkal jelentősen csökkenthető.

A karbonlábnyom nagyságát magánszemélyek esetében is éves szinten határozzák meg. A magyarországi átlagos egyéni karbonlábnyom mértéke (kerekítve*) 6 tonna szén-dioxid egyenérték/fő, ugyanez Németországban 10,5 tonna CO2e/fő, az USA-ban pedig 20 tonna CO2e/fő körül alakul.

Egyének karbonlábnyomát online karbonkalkulátorral, vagy adatbázisok segítségével saját kalkulációk alapján lehet kiszámítani.

.

Az egyéni karbonlábnyomot az alábbiak határozzák meg:

  • háztartási energiafogyasztás: villamos-energia, földgáz, fatüzelés, távhő stb.
  • gépkocsi-használatból eredő üzemanyag-fogyasztás
  • tömegközlekedési eszközök használata
  • légi közlekedés
  • hulladék
  • étkezés
  • használati tárgyak vásárlása
  • internetezés, banki szolgáltatások stb.
  • szabadidős tevékenységek (nyaralás, sport, kultúra, szórakozás)

Karbonlábnyom más néven szénlábnyom ellentételezésére ma már minden magánszemélynek lehetősége van különféle formákban. A karbon-kiegyenlítés olyan eljárás, melynek során a magánszemély – saját kibocsátásainak kiegyenlítésére – karbonkrediteket vásárol végső felhasználásra. Egy karbonkredittel egy tonna szén-dioxid-egyenértékű üvegházhatású gázt lehet kiegyenlíteni. A kreditek igazolják, hogy az adott mennyiségű szén-dioxid vagy azzal egyenértékű egyéb üvegházhatású gáz nem került kibocsátásra vagy megkötésre került a légkörből. A kreditek olyan zöld projektekből származnak, amelyek jelenlegi vagy jövőbeli üvegházhatású gáz kibocsátásokat kerülnek el vagy kötnek meg. A karbonkibocsátások elkerülése általában olyan megújuló energiás (szél-, víz-, biomassza- és naperőművek stb.) projektek révén történik, amelyek fosszilis (szén, kőolaj, földgáz) energia felhasználást váltanak ki.

.

Ezt a szolgáltatást itt veheti igénybe.

 

* Folyamatosan jelennek meg a személyes karbonlábnyom mértékére vonatkozó éves adatok, és ezeknek megfelelően pontosítunk folyamatosan a weboldalon. Tekintse meg a következő ábrán az előző évekre vonatkozó változást,- ami alapján megelőztük a világátlagot – és a legfrissebb értéket.